the raw interiors of the k-house

Japanese architecture studio Yoshichika Takagi & Associates presents its the Stage in Sumikawa, a renovation within a twenty year-old apartment in Sapporo. The project is located within a building whose interiors had been demolished and left as a skeleton. Occupying what was once two units, the project is a celebration of the raw, stripped-down structure with little finishes and decorations. Thus, the dwelling takes on an unfinished quality with its exposed plywood, steel pillars, plumbing, and HVAC — harnessing a minimalist design language to stylize the qualities of a construction site.

yoshichika takagi k house
images © Ikuya Sasaki

Yoshichika Takagi designs a series of half-levels

Working within the hollowed-out interiors of an existing building, Yoshichika Takagi & Associates was able to reorganize the layout of the Stage in Sumikawa apartment in sections. Rather than a typical floor plan of cloistered rooms, the space is opened out into a series of staggered half-levels, with lower and upper floor slabs crossing the existing windows. These zones each have their own ceiling height, are visually connected, and are accessed by short steps or ladders. A lower-level bedroom hosts a forest of steel pillars to support the kitchen and sitting area above.

The architects comment on the spirit of the project: ‘The windows and atrium create a space with a strange sense of scale, with a low center of gravity that guides the eye downward.’

yoshichika takagi k houselateral levels with low ceiling heights are accessed from the main kitchen and sitting area

yoshichika takagi k house
the interiors are largely left unfinishedyoshichika takagi k house
the spaces are stripped down to their most minimal form yoshichika takagi k housea new slab crosses the existing windows

By